Kolay Boykot'u kullandınız mı?. Hemen dene!

Yerli Tüketiciler, Yerli Markalarla Buluşuyor!

Akbank

Ana Sayfa Markalar
Akbank Marka Bilgileri
Sizin İçin Favoriye Ekle
Kurucusu

Hacı Ömer Sabancı

Kuruluş Tarihi

01 Ocak 1948

Tipi

Türk Anonim Şirketi

Akbank, 30 Ocak 1948 tarihinde özel sermayeli bir ticaret bankası statüsünde Adana’da kurulmuştur. Kuruluş amacı bölgedeki pamuk üreticilerine finansman sağlamak olan Akbank, ilk İstanbul şubesini, 14 Temmuz 1950’de Sirkeci’de açmıştır. 1954 yılında Genel Müdürlüğü’nün İstanbul’a taşınmasının ardından şube sayısını hızla artıran Akbank, 1963 yılında tüm bankacılık işlemlerinde otomasyona geçmiştir.

Akbank, 1990 yılında halka açılmış ve 1998 yılında ikincil halka arz ile uluslararası piyasalarda American Depository Receipt (ADR) olarak da işlem görmeye başlamıştır.

Akbank’ın temel faaliyetleri kurumsal - yatırım ve özel bankacılık, ticari bankacılık, KOBİ bankacılığı, bireysel bankacılık, ödeme sistemleri ve Hazine işlemleri ile uluslararası bankacılık hizmetlerini içeren bankacılık uygulamalarını kapsamaktadır. Banka standart bankacılık faaliyetlerinin yanı sıra, şubeleri aracılığıyla, Aksigorta A.Ş. ve AvivaSA Emeklilik ve Hayat A.Ş. adına sigorta acenteliği faaliyetlerini de yürütmektedir.

Faaliyetlerini İstanbul’daki Genel Müdürlüğü ve yurt çapındaki 22 bölge müdürlüğü aracılığıyla sürdüren Akbank, yurt içinde 840 şubesi ve yaklaşık 14 bin çalışanıyla güçlü ve yaygın bir dağıtım ağına sahiptir. Akbank 15 milyonun üzerindeki müşterisine hizmetlerini, geleneksel dağıtım kanalları olan şubelerin dışında, Akbank Direkt İnternet, Akbank Direkt Mobil, Çağrı Merkezi, yaklaşık 4.200 ATM, 460 bin’den fazla POS terminali ve diğer yüksek teknoloji kanalları aracılığıyla sunmaktadır.

Akbank Türkiye’de öncüsü olduğu dijital bankacılık çalışmalarını Akbank Direkt çatısı altında toplayarak, müşterilerinin finansal ihtiyaçlarına çözüm sağlamakta, en uygun noktalarda ve mükemmel müşteri deneyimiyle hizmet sunmaktadır. Teknolojinin hızla geliştiği ve müşterilerin taleplerinin daha da arttığı günümüz koşullarında Akbank Direkt, müşterilerin ihtiyaçlarını zaman ve mekân sınırlaması olmadan karşılayarak aynı zamanda yeni teknolojilerin sektöre ve Türkiye’ye gelmesine de öncülük etmektedir.

Trendler ve müşteri dinamiklerindeki değişimleri öngörerek, müşterilerinin finansal ihtiyaçlarına özel yeni ürünler ve kanallar geliştiren Akbank, Türk bankacılık sektöründe birçok yeniliği müşterileriyle buluşturmuştur. Büyük Kırmızı Ev ve iPad Bankacılık Şubesi gibi yeniliklerle Türkiye’de pek çok ilki başlatmanın yanı sıra şubeye gitmeye gerek kalmadan kredi alma olanağı sunan Kredi Makinesi ve Cep Kredi gibi ürün ve hizmetleriyle dünyada da ilklere imza atmıştır.

Akbank yakın zamanda hayata geçirilen “Akbank Tek Durak Kurumsal Yatırım Bankacılığı” ile Türkiye’deki yatırım finansmanına çok daha etkin bir şekilde çözüm üretmeye başlamıştır. Bu sayede Akbank kurumsal müşterilerin tek adımda hem kurumsal ve yatırım bankacılığı hizmetlerinden faydalanmasını hem de Akbank iştiraklerinin tecrübe ve uzmanlığına kolay bir şekilde erişebilmesini sağlamıştır.

Akbank Bankacılık Merkezi, Türkiye’nin en yüksek kapasitesine sahip işlem merkezi olarak, 2010 yılında hizmete girmiştir. Akbank’ın verimliliğini ve hizmet kalitesini çok daha yüksek seviyelere taşıyan merkez, en yüksek teknolojiyle donatılmıştır.

Akbank, yurt dışındaki faaliyetlerini Almanya’daki iştiraki (Akbank AG) Malta’da bulunan bir şubesi ve Dubai’de (Akbank Dubai Limited) bulunan temsilciliği ile sürdürmektedir. Bankacılık dışı finansal hizmetler ile sermaye piyasası ve yatırım hizmetleri ise, Banka’nın diğer iştirakleri olan Ak Yatırım, Ak Portföy ve Aklease tarafından yürütülmektedir.

Akbank, kullandığı en son bilgi teknolojileri ve deneyimli bankacılardan oluşan çalışanları ile geniş bir yelpazede yer alan bireysel ve kurumsal müşterilerine üstün kalitede hizmet sunmaktadır.

Harvard Üniversitesi Kennedy School of Government (Harvard KSG), Akbank’ın 2001 krizi sonrasındaki dönüşüm hikâyesini ve büyüme stratejisini vaka çalışması (case study) haline getirmiştir. 2001’de yaşanan ekonomik kriz sonrasında Türk ekonomisinin ve bankacılık sektörünün krizin etkileri ile mücadelesi sırasında, “Yeni Ufuklar Değişim Programı” başlatılmıştır. Banka’nın uygulamaya koyduğu yönetim, değişim ve büyüme stratejisi, Akbank’ın ekonomik krizden çıkış ve büyüme konularında ders konusu ve referans olmasını da sağlamıştır.

Ayrıca geçtiğimiz sene Harvard Üniversitesi Akbank’ın dijital bankacılıkta attığı adımları konu alan bir çalışma yapmıştır. Bu çalışmada dijital bankacılığın önümüzdeki yıllarda hayatımızda daha fazla yer kaplayacağı, akıllı telefon ve internet kullanıcı sayısının yüksek olduğu genç nüfuslu ülkemizde artık bankacılığın şubelerden mobil tarafa doğru geçiş yapacağının altı çizilmiştir. Akbank Direkt’in maliyet tarafında olumlu katkılarının yanı sıra otomatize edilmiş işlemlerin insan kaynaklı hataları da en aza indirgeyeceği ve bunun bankacılıkta yeni bir çağın başlangıcı olduğu belirtilmiştir.

Güçlü sermayesi, istikrarlı mevduat yapısı, geniş yabancı kaynak temin olanakları ve sağlam aktif yapısıyla Akbank, Türk bankacılık sektöründe öncü banka konumunu sürdürmektedir. Banka’nın 2016 yılı sonunda konsolide net kârı 4.854 milyon TL (yaklaşık 1.387 milyon ABD Doları), toplam konsolide aktifleri ise yaklaşık 295 milyar TL (yaklaşık 84 milyar ABD Doları) olarak gerçekleşmiştir. Banka’nın Basel III standartlarına göre konsolide sermaye yeterlilik oranı, %14,2 ile sektördeki en yüksek oranlardan biridir.

Faaliyetlerini Türkiye ekonomisi için sürdürülebilir değer yaratma sorumluluğuyla yerine getiren Akbank’ın toplam kredileri %16,6 artışla 179 milyar TL’ye ulaşmıştır. Akbank’ın uyguladığı etkin risk yönetimi politikaları sayesinde %2,3 seviyesindeki takipteki kredi oranı sektör ortalaması olan %3,2’nin oldukça altındadır.

Akbank, bankaların global konjonktürün baskısını hissettikleri 2016 yılında da çok değerli ödüller kazanmaya devam etmiştir. Banka, The Banker tarafından “Türkiye’de Yılın Bankası” seçilerek, sektörün uluslararası anlamda en önemli ödülünü almıştır. Akbank, Global Finance’den “Türkiye’nin En İyi Bankası” ve Euromoney dergisinden “Orta ve Doğu Avrupa’nın En İyi Bankası” unvanlarını alarak Türk bankacılık sektörü adına önemli bir başarıya imza atmıştır. Akbank bankacılıkta çıtayı daha da yükseltmek ve daha fazla değer yaratmak için yüksek bir motivasyonla çalışmalarına devam etmektedir.

Akbank’ın bu başarılara ek olarak uluslararası marka derecelendirme kurumu Brand Finance’in araştırmasında bu yıl beşinci kez üst üste Türkiye’nin en değerli banka markası olduğu teyit edilmiştir.

Çağdaş sanatın Türkiye’deki en önemli destekçilerinden olan Akbank, sanatın daha da yaygınlaşması hedefiyle çeşitli alanlarda kültür ve sanat etkinlikleri gerçekleştirmektedir. Akbank, sunduğu bankacılık ürünlerinin yanı sıra toplumun ilerlemesine yönelik caz, tiyatro ve çağdaş sanat gibi sanat etkinliklerinden karbon saydamlık projesi gibi çevre koruma uygulamalarına kadar birçok alanda yatırım yapan geniş vizyonlu bir bankadır.

BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne 2007 yılında imza atan ilk Türk bankası olan Akbank, 2009 yılından bu yana yayınladığı Akbank Sürdürülebilirlik Raporu (Global Reporting Initiative -GRI) ile bu konuda performansını tüm paydaşlarıyla her yıl paylaşmaktadır.

Akbank hisse senetleri %51,1 halka açıklık oranıyla Borsa İstanbul (BIST)’da işlem görmektedir. Yurt dışında ise Banka’nın “Level 1” ADR depo sertifikaları ABD’de OTCQX piyasasında işlem görmektedir. Akbank, 31 Aralık 2016 tarihi itibarıyla 8,9 milyar ABD Doları piyasa değerine sahiptir.

Kategoriler
Giriş Yap
0
Favoriler
Ara