Kolay Boykot'u kullandınız mı?. Hemen dene!
Yerli Tüketiciler, Yerli Markalarla Buluşuyor!
TEMSAD, Uludağ Üniversitesi ve Tekstil Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'nin ortaklaşa düzenlediği 2 gün boyunca sürecek TMS 2022 1. Ulusal Tekstil Makinaları ve Sistemleri Sempozyumu Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Yerleşkesi Oditoryum Salonu'nda gerçekleşiyor.
Bursa'da 1. Ulusal Tekstil Makinaları ve Sistemleri Sempozyumu düzenleniyor. Sempozyuma Uludağ Üniversitesi Rektörü Ahmet Saim Klavuz, Tekstil Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Hale Güler, TEMSAD Başkanı Adil Nalbant ile sektörün ve akademik odaların temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
Bursa Tekstil Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Hale Güler'in konuşmasından satır başları;
'Tekstile kendi teknolojin ile yön ver' söylemi ile yola çıktık. Yerli makine üreticileri, Ar-Ge ve inovasyon eğitimi verecektir. Pazar fırsatları imkanı bulunacaktır. Ön terbiye, boya, nakış gibi dallarda hizmet veren üreticiler bu sempozyumda yer alıyor. Deneyimli ustaların bilgi birikimleri ithal makinelere aktarıldı. Bu makineler üst versiyon ile bu topraklara yeniden satılmakta. Sizler için değerli çalışmaların oluşacağı bir sempozyum diliyoruz. Amacımız projelerin yerli ve milli üretimini desteklemektir. Katkı alacağınız bir program olması dileğiyle.
TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Üstün'ün konuşmasından satır başları;
Geçtiğimiz hafta sonunda vefat eden madencilerimize rahmet diyorum. Bugün burada bir ilki gerçekleştiriyoruz. Yerli ve milli bir hamle için bulunuyoruz. Emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Tekstil Mühendisleri Odası olarak 30. yılımızı kutluyoruz. Birçok önemli çalışmalarımız oldu. Sektörümüze 5 bölgede önemli katkılar sunuyoruz. Bu sempozyum vesilesiyle çok güzel sonuçlar doğuracaktır. Başarılar ve iyi çalışmalar diliyorum.
TEMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Adil Nalbant'ın konuşmasından satır başları;
Bursa'yı ve Bursa insanını çok seviyorum. Dinamik ve ülke için üreten karakteristik yapısı var. Bu sempozyum teklifi geldiğinde oldukça heyecanlandık. Tekstil çok önemli bir sektör. Bu makineleri kendi ülkemizde üretmek ve geliştirmek çok değerli. Umarım geliştirerek devam eden bir süreç olur. Bu yıl 24. yılı TEMSAD'ın. 1 milyar dolara yakın makine ihraç ettik. 2.4 milyar dolarlık makine ithal ettik. Dokuma ve teknik makinelerinden ciddi ithal makine geliyor. Dünya genelinde üretilen makinelerin yüzde 8'i ülkemize geliyor. İhracatımızın yüzde 75'ini boya apre makineleri üreticileri yaptı. Ben bir tekstilci aileden geliyorum. Otomotiv önemli bir sektör fakat dünyada dinamikleri değiştirmek zor. Bizde ucuz iş gücü pahalı enerji kullandığımız bir sektör. Tekstil yaptığı ihracatın yarısını ülkeye bırakır. Dünyada rekabet edeceğimiz tek sektör tekstildir. 80'li yıllara kadar Bursa'da 8 tane dokuma tezgahı üreten üretici vardı. Antep ve İstanbul gibi ülkenin her yerinde bu makineler üretiliyordu. Liberal ekonomiye geçince maalesef bu süreç son buldu. Önce tekstilciler kendi üreticisine sahip çıkmalı. Dünya yeniden kuruluyor. Ekonomik savaş içinde. Global ekonomi bitti. Herkes kendi ihtiyaçları için çalışacak. O yüzden yerli makineleri çok önemsiyorum. Makineci, sanayici ve devlet eliyle 3 sac ayağını tamamlamak gerekiyor. Bu sempozyumun hayırlara vesile olmasını diliyorum.
Uludağ Üniversitesi Rektörü Ahmet Saim Klavuz'un konuşmasından satır başları;
Bursa'da böyle bir sempozyumun ilk defa düzenlenmiş olmasından dolayı memnuniyetimi iletiyorum. 72 bin öğrenciye sahip bir üniversiteyiz. Üniversiteler içinde bulunduğu toplumun karakterini yansıtır. Dünyanın ihtiyaç duyduğu pek çok alanda önemli katkı bulunmaya devam edecektir. Biz 2018 yılında aday iken Kasım ayında 8 temel alanda araştırma üniversitesi olarak yolumuza devam ediyoruz. 8 alan içinde 2'si mühendislik, 3'ü sosyoloji ile alakalı bölümler. Pandemi ile birlikte gıda arz güvenliği önemli bir miad oldu. Otomotiv bölümünde İTÜ'nün de önünde başı çekiyoruz. Dünyaların gelişim sürecine çok ciddi adepte olmamız lazım. Son yıllarda buna gayret ediyoruz.
Tekstil 80'li yıllarda tıp fakültesinden daha fazla puanla öğrenci alıyorken son yıllarda kontenjanları bile dolmuyor. Darısı çevre mühendisliği bölümünün başına diyorum. 2019'da Barcelona'da bir fuara gittik. Türk firmalarının standlarını dolaştık. Gözlerimiz yaşardı. Antep'den nice makine firmaları vardı. Öğleden sonra Güney Kore, Almanya standlarını gezerken biraz utanır oldum. Onlar otomasyona geçmiş. Bizimde artık o konuma gelmemiz lazım. Savunma sanayideki başarıları görüyoruz. TEKNOFES'de gençlerin yaptığı muhteşem işler varken tekstil makineleri alanında da üzerimize düşeni yapmak mecburiyetindeyiz. Bize düşen görev; bölümlerimize tekstil makineleri ana bilim dalını eklemek oldu. Bu sempozyumun hayırlara vesile olmasını, çok güzel sonuçlar doğurmasını temenni ediyorum.
Kaynak:bursadabugun.com, "Bursa'da tekstil sektöründen 'yerli ve milli' hamle", erişim:21.10.2022
https://www.bursadabugun.com/haber/bursa-da-tekstil-sektorunden-yerli-ve-milli-hamle-1553791.html