Kolay Boykot'u kullandınız mı?. Hemen dene!

Yerli Tüketiciler, Yerli Markalarla Buluşuyor!

Yerli ve milli 5G sistemleri ulusal güvenlik için gerekli

11 Kasım 2022 08:00
Favoriye Ekle

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, 5G'de önümüzdeki birkaç sene içinde yerlilikte yeterli konuma gelineceğini söyledi. Önal, ‘Sistemlerin yerli ve milli olması ulusal güvenliğimiz açısından son derece önemli.’ dedi

Türk Telekom üst yöneticileri, salı akşamı Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenen toplantıda şirketin dokuz aylık finansal sonuçlarına ilişkin sunum yaptı. Toplantıda verilen bilgilere göre Türk Telekom, yılın ilk 9 ayında 7 milyar TL’nin üzerinde yatırım yaptı. 2022’nin ilk 9 ayında konsolide bazda 32 milyar 755 milyon TL gelir elde eden şirketin net kârı 3 milyar 124 milyon lira oldu. Toplam abone sayısı ise 52.8 milyona ulaştı.

Toplantıda yaptığı konuşmada 5G konusunda mesajlar veren Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, “Önümüzdeki birkaç sene içinde yerlilik konusunda yeterli konuma geleceğimizi düşünüyoruz. Sistemlerin yerli ve milli olması ulusal güvenliğimiz açısından son derece önemli.” ifadelerini kullandı.

YATIRIM HEDEFİ 14 MİLYAR

Türk Telekom'un yılın ilk 9 ayı güçlü büyümesinin getirdiği sonuca binaen yatırım hedefini 14 milyar TL’ye yükselttiğini anlatan Önal, “Türk Telekom, yıl sonu itibariyle konsolide gelirlerinde yıllık artışın yüzde 37’ye, FAVÖK’ün 19 milyar TL’ye, yatırım harcamalarının da 14 milyar TL’ye ulaşmasını hedefliyor.” bilgilerini paylaştı.

Fiber ağ uzunluğunu 30 Eylül 2022 itibariyle 389 bin km’ye yükselten Türk Telekom'un fiber abone sayısı aynı dönemde 11.2 milyona ulaştı. Sabit genişbant tabanında fiber abonelerin payı bir önceki yıla göre yüzde 62.3'ten yüzde 75.6'ya yükseldi. Türk Telekom'un fiber hane kapsaması ise 2022’nin 3. çeyrek sonunda 31.1 milyonu buldu.

TURİSTLER ONU TERCİH ETTİ

Türk Telekom'un Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) Wi-Fi bağlantı noktaları, ‘robotcafe’ deneyimi, Türk Telekom Lounge alanı gibi imkanları ziyaretçilere sunduğunu aktaran Önal, “Haziran'dan eylüle kadar hem iç hem de dış turizm oldukça hareketli geçti. Bu durumla desteklenen tüketici algısı bazı açılardan ikinci çeyreğe göre daha olumlu bir seyir izledi.” diye konuştu. Toplantıda artan turist ve Türkiye'de mülk alan yabancı sayısının Telekom aboneliğine nasıl etki ettiğini sorduğumuzda Türk Telekom yöneticilerinden şu yanıtı aldık: “Genel anlamda turist pazar payımız arttı. Mobil abone artışından turistlerin aldığı pazar payında da artış oldu.”

Önal'ın sunumunda finansman maliyetleri konusu gündeme geldi. Türkiye'de kredi faiz oranları hazirandan beri düşüşte ancak reel sektörden ciddi şikayetler geliyor. Önal da sunumunda faiz maliyetlerinin arttığından söz edince konuyu sorduk ve Türk Telekom CFO'su Kaan Aktan'dan şu yanıtı aldık: “Döviz pozisyonunu kapatmak için türev işlemler kullanıyoruz orada maliyetler düşmedi hatta vadeyi uzayınca bir miktar artıyor. Büyük şirketler banka kredisi yerine tahvil ihracı ile finansmana yöneldi. Orada da faiz oranları yüksek ve biz de o kanalı kullanıyoruz.”

TWİTTER’IN YERLİ RAKİBİ YAY İÇİN ÇALIŞACAKLAR

Türkiye Batı'nın ve Doğu'nun güçlü ülkelerinin dijital platformlarının istilası altında. Atlantik tarafında Netflix, Meta, Twitter, Spotify, YouTube vd., Asya tarafında ise TikTok ortalığı kasıp kavuruyor. Twitter'ın Elon Musk tarafından satın alınması ve ücretlendirme yoluna gidileceğine dair iddialar sonrası birçok kullanıcı burayı terk ediyor. Türkiye'nin teknoloji şirketlerinden Türk Telekom Muud ile yerli müzik platformu, Tivibu ile yerli film, dizi platformunu oluşturdu. Geçen dönemde ise Twitter'a rakip YAY devreye alındı fakat çok işler olmadı. Türk Telekom CEO'su Önal, yerli sosyal medya platformu YAY için çalışmalar yapacaklarını duyurdu.

JAPONYA'YA TEKNOLOJİ İHRAÇ ETTİ

Türk Telekom, ABD Ticaret ve Kalkınma Ajansı'nın (USTDA) desteği ile bir işbirliğine gitmişti. Detayları size aktarmıştık. Open RAN mimarisinin önemli bir parçası olan, Netsia ve Juniper işbirliğiyle ürünleştirilen RIC teknolojisini de kullanacaklarını hatırlatan Türk Telekom CEO'su Önal, ayrıca toplantı biterken Juniper vasıtasıyla Japonya'ya teknoloji ihracatı gerçekleştirdiklerini sıcak bir bilgi olarak duyurdu. Detayları ise önümüzdeki günlerde paylaşılacak.

LONDRA'YA GİTMEYE GEREK YOK

Türk Telekom CEO'su Önal, “Kısa zaman önce TT Ventures Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nu hayata geçirdik. Yerli ve yabancı yatırımcıların katılımını amaçladığımız bu fonun, Türk Telekom’un da stratejik desteği ile yatırımcılarına finansal getiri sağlamasını hedefliyoruz. TT Ventures olarak şu ana kadar 13 şirkete yatırım yaptık.” dedi. Girişimcilere ve yatırımcılara değer katacak TT Ventures Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ve esnek yatırım modelleri sayesinde daha çok girişime yatırım yapma imkanına sahip olacaklarını ifade eden Önal, “Hedefimiz, Türkiye’den yeni ‘unicorn’lar ve dünya markaları çıkarmak.” diye konuştu.

Telekom da girişim sermayesi alanına fon sağlamaya başladı. Türkiye'de birçok dev şirket bu alanda girişimlere kaynak aktarmak için çalışıyor. Bu anlamda genç girişimciler için illa Londra'ya kadar gidip fon aramaya gerek kalmıyor!

 

 

 

 

 

Kaynak:aydinlik.com.tr, "Yerli ve milli 5G sistemleri ulusal güvenlik için gerekli", erişim:10.11.2022

https://www.aydinlik.com.tr/haber/yerli-ve-milli-5g-sistemleri-ulusal-guvenlik-icin-gerekli-349969

Yerli ve milli 5G sistemleri ulusal güvenlik için gerekli” haberine ilk yorum yapan sen ol
Yorumları gör
Yorum yap
Yorum Yap
Kategoriler
Giriş Yap
0
Favoriler
Ara